Search this site powered by FreeFind

Quick Link

for your convenience!

Human Rights, Youth Voices etc.

click here


 

For Information Concerning the Crisis in Darfur

click here


 

Northern Uganda Crisis

click here


 

 Whistleblowers Need Protection

 

 

SPIRITUL TIMISOAREI IN 1989 SI ASTAZI

SPIRITUL TIMISOAREI IN 1989 SI ASTAZI

Discurs (oarecum revizuit) de Hon. David Kilgour
La o intalnire publica gazduita de Societatea Timisoara
Timisoara , Romania
July 9, 2007

Membri ai Parlamentului, Doamnelor si Domnilor,

In acest sfarsit de saptamana am fost foarte incantat sa vizitez biroul Societatii Timisoara (al carei membru sunt mandru sa fiu acum), Institutul Intercultural, Catedrala Ortodoxa Romana, Biserica reformata in care a fost Laszlo Tokes si Muzeul Revolutiei.

Dupa cum binecunoscuta Proclamatie de la Timisoara observa, intre 16-20 decembrie 1989, locuitorii orasului au purtat o revolutie adevarata impotriva " unuia dintre cele mai puternice si pline de ura sisteme represive din lume…pe de o parte era populatia cu mainile goale, pe de alta parte erau Securitatea, Militia, armata si trupele devotate ale activistilor de partid…Nici arestarile nici hartuiala nici macar uciderile in masa nu i-au putut opri…Pe 20 decembrie, 1989, Timisoara a fost irevocabil in mainile locuitorilor ei si a devenit un oras liber intr-o inchisoare uriasa, asa cum devenise Romania."

Imi amintesc ca printre altii eram cu sute de romani-canadieni la Ambasada romana din Ottawa in noaptea aceea din decembrie in care regimul Ceausescu a cazut. Ni s-a dat voie in sfarsit sa intram in cladire, atat de multi pe cat puteam intra. Cosmarul indelungat luase sfarsit.

Stiti cu totii, mai bine decat mine ca una din chestiunile nerezolvate ale victoriei voastre este aceasta: cum se poate ca- in vreme ce totalitarismul a fost inlaturat din Europa centrala si de est in timpul lui 1989, fara pierderi de vieti omenesti nicaieri- 1104 de copii, femei, barbati au murit in mod violent in tara, incluzandu-i si pe cei 104 din oras? De ce au mai fost si aproape 3352 de civili raniti?

Pare clar pentru acei observatori impartiali ca revolutia democratica, inceputa de pastorul Laszlo Tokes (si sotia sa care era insarcinata pe atunci) si sute de sustinatori si de alte confesiuni in biserica sa, a fost incheiata deja inainte de 22 decembrie. De ce atunci, sunt apoape 942 din cei 1104 de martiri ai revolutiei, in intreaga tara ucisi dupa 22decemrie? Cine i-a ucis? Dupa 18 ani, cand vor fi adusi acesti criminali in fata justitiei?  

Proclamatia de la Timisoara

In martie 1990, Societatea Timisoara a emis Proclamatia de la Timisoara, despre care Ana Blandiana a spus ca este "cel mai important text politic de dupa '89, de fapt programul cel mai coerent de schimbare a Romaniei comuniste intr-o societate democratica. " Nu s-ar putea spune, deci, ca Societatea dumneavostra a deschis drumul spre o societate deschisa si spre democratie, in Romania ? Citez din Proclamatie: " Idealul Revolutiei noastre a fost si a ramas reintoarcerea la valorile autentice ale democratiei si civilizatiei europene."

Proclamatia adauga: "… o serie de fapte si intamplari in Romania, indeosebi dupa 28 ianuarie 1990, vin in contradictie cu idealurile Revolutiei de la Timisoara ", asa ca semnatarii au exprimat scopuri liber democratice pe care le vad ca reprezentand mostenirea revolutionara. Cea mai cunoscuta cerinta a fost Punctul 8, prin care se cere ca tuturor fostilor membri ai nomenclaturii de partid si securitatii sa li se interzica sa detina functii publice pentru o perioada de 10 ani (sau 3 legislaturi consecutive), cu accent pe functia de presedinte (Legea Lustatiei).

In lunile in care au urmat, documentul a fost recunoscut si sustinut de sute de asociatii, in timp ce aproape 4 milioane de cetateni au semnat in favoarea adoptarii Punctului 8 al Proclamatiei in legea electorala.  

Societatile deschise  

Stim ca societatile deschise sunt caracterizate prin:

· guvernarea legii;
· respectul pentru drepturile omului, minoritati, diversitate de opinii;
· guverne alese democratic;
· economii de piata in care afacerile si guvernarea sunt evident separate; si
· o societate civila activa care ajuta la mentinerea controlului asupra abuzurilor oficiale. 

Perioada totalitara in Romania, care a practicat un sistem fundamental opus naturii umane, a cauzat mereu schimbari in gandirea umana normala printre romani cat si in alta parte in lume. Dimensiunile moral-spirituale ale romanilor cat si a altor natii au fost sever alterate, lucru care este cel mai greu de refacut. Totusi complacerea este cel mai rau dusman al oricarei democratii. Daca indivizii asteapta pasiv ca lucrurile sa se schimbe, problemele grave vor fi doar cosmetizate si nu fundamental schimbate in bine.

Chiar si in ciuda situatiei grele, s-au facut pasi curajosi in directia unei societati deschise in Romania. Romanii ar trebui sa continue sa sprijine aceste incercari decat sa astepte si altele. Ce s-ar mai putea face pentru a intari Romania ca si societate deschisa cu o puternica societate civila?

Inspirat de Societatea Timisoara si Proclamatia sa, m-am gandit la cateva principii:

1- Sub regimurile totalitare, individul este invatat ca este neimportant. Ca el nu conteaza . Ca opinia sa nu conteaza.  Acesta mentalitate trebuie abandonata.Pentru a construi o societate deschisa dupa o lunga perioada totalitara, un prim principiu de luat in seama este ca societatea umana reprezinta o diversitate in care fiecare individ are trasaturi si roluri distincte, intocmai ca si piesele diferit colorate ale unui mozaic complex.

2-Fiecare roman este indreptatit sa afle despre crimele totalitarismului , cele comise in inchisorile din Romania in trecut si cele de astazi din alte tari. Accesul la istoria adevarata fie ca e vorba de tara dvs  fie de a mea, este esentiala. Tinerii ar trebui sa studieze istoria comunismului si sa invete ca dogma sa inumana nu a oferit niciodata o solutie dreapta sau umana, niciunde. Comunismul si fascismul sunt in esenta practici asemanatoare.

3- Societatile totalitare au promovat toate valori gresite, de prea mult timp . Oamenii ar trebui sa reinvete ceea ce este corect, constructiv si creativ. Din fericire, romanii au multe exemple de oameni remarcabili care si-au dedicat si sacrificat vietile pentru cauze si idealuri nobile. Ei ar trebui facuti cunoscuti si promovati ca si modele pentru generatiile tinere. Imi vin in minte nume precum: Corneliu Coposu, Petre Tutea, Alexandru Zub, Ana Blandiana, Doina Cornea.

4- Legea Lustratiei ar trebui adoptata inainte de urmatoarele alegeri, daca acesta e vointa romanilor. Si, de ce nu, si pentru Parlamentul European, deasemenea? O clauza speciala a legii electorale ar trebui sa interzica fostilor activisti de partid sa candideze pentru functia de Presedinte al tarii (conform Punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara), pentru Senat si Parlament. Presedintele Romaniei ar trebui sa fie un "simbol al divortului tarii de communism."

5- Judecatori independenti ar trebui selectati de o Comisie Juridica pentru a evita apartenenta politica in numiri.

6- Comisiile juridice ar trebui formate din persoane ireprosabile, care ar recomanda numai pe cei mai bine calificati barbati si femei pentru a fi judecatori.

7- Mass-media ar trebui sa aiba si un rol educativ. Ea ar trebui sa promoveze idei specifice unei societati deschise si sa-i demonstreze avantajele. Bineinteles, trebuie sa se tina cont si de interese comerciale, dar mass-media in societatile deschise cauta sa asigure acces la cultura, valori si diversitate de opinii.

8- Atat societatea civila cat si mass-media ar trebui sa informeze publicul atat in legatura cu practicile si trasaturile   societatii deschise care aduc prosperitate, drepturi si demnitate umana, pluralism si guvernarea legii in societatile democratice. Societatile post-totalitare au uneori dificultati in intelegerea nuantelor practicilor democratice. Cele mai reprezentative trasaturi ale unei societati deschise sunt societatile ei civile active si guvernarea legii.

Romanii ar trebui sa fie constienti ca o societate post-totalitara fara guvernarea legii si valori morale, fara hotararea de a le promova pe ambele, nu isi va vindeca niciodata ranile si nu va deveni o adevarata societate deschisa.

9- Societatea civila ar trebui sa informeze romanii in legatura cu atrocitatile totalitare trecute si prezente, in cadrul mass-mediei, conferintelor, seminariilor, etc . Daca este adevarat ca cunostrea inseamna putere, este, de asemenea adevarat ca oamenii ar trebui sa invete din greselile din trecut pentru a evita sa le faca in viitor. Romania are China ca un exemplu viu a ceea ce s-ar fi intamplat daca ar fi supravietuit comunismul.

Totalitarism in China de astazi 

As dori sa ma refer in continuare la indelungata societate inchisa din China, in special la tratamentul pe care il aplica regimul unuia din grupurile propriei societati civile- Falun Gong- lucru care ne-a determinat sa numim Jocurile Olimpice din vara viitoare din Beijing "Olimpiada Recoltarii Sangeroase". Dupa cum stiti, lumea nu stia de Holocaust pana dupa Olimpiada din1936 din Berlin. Multi dintre noi stim acum cum continua Partidul Communist Chinez (PCC) sa se poarte cu comunitatea Falun Gong.

Raportul lui David Matas si al meu, disponibil in romaneste si in multe alte limbi, la www.organharvestinvestigation.net, vorbeste despre o "noua forma a raului pe aceasta planeta". Ne referim la uciderea practicantilor Falun Gong- oameni care cred si respecta principiile adevar-bunatate-toleranta- si la recoltarea organelor lor in scopuri comerciale

Am cea mai mare admiratie pentru China si mileniile ei de munca sustinuta, intelepciune acumulata, succese in agricultura, nenumarate inventii, cercetare internationala, arta, literatura, filosofie, iar, in trecut, o guvernare armonioasa bazata pe principii din Confucianism. In ciuda istoriei ei bogate, guvernarea totalitara din China, combinata cu un capitalism de genul "merge orice" a demonstrat din nefericire ca resursele PCC pentru violenta si crime impotriva umanitatii raman de fapt nelimitate.

Raportul Matas-Kilgour

Raportul nostru actualizat in ianuarie are, impreuna cu anexele 178 de pagini, intr-o editie, asa ca voi rezuma putin aici cateva descoperiri majore:

De cand am pornit investigatia independenta din Mai 2006, la cererea Coalitiei pentru Investigarea Persecutiei Falun Gong in China,   David Matas si cu mine am ajuns la concluzia infioratoare ca guvernul Chinei si agentiile acesteia din numeroase parti ale tarii "au omorat un numar mare dar necunoscut de practicanti Falun Gong, prizonieri datorita constiintei lor."

In vara anului 1999 pentru motive ce tin de paranoia totalitara din China, partidul a dezlantuit o campanie mass-media de defaimare si persecutie care continua pana in prezent.

Falun Gong nu este o religie in sensul comun al termenului, dar, care religie nu s-ar putea identifica cu principiile de baza Falun Gong: "adevar-compasiune-toleranta"? Seninatatea interioara si non-violenta cu care practicantii fac fata batailor, incarcerarilor, torturilor si omorurilor pe intreg teritoriul Chinei din iulie 1999, sunt izbitor de asemanatoare cu ceea ce alte comunitati spirituale au avut de indurat din cauza altor tirani din trecutul indepartat sau mai putin indepartat.

Practicantii Falun Gong fac un set de cinci exercitii fizice si urmeaza standarde morale inalte, care se bazeaza pe principii similare din Buddhism, Taoism, Confucianism- componentele majore ale istoriei chineze. Numarul celor care practica Falun Gong a crescut de la practic nimic in 1992 la mai mult de 70 de milioane in toata China la sfarsitul anilor 90, conform unei estimari ale guvernului.

De atunci, un numar urias de practicanti au fost arestati; ei sunt inchisi in 'lagare de re-educare', aproape intotdeauna fara a fi acuzati de ceva sau judecati si multi sunt torturati si fortati sa lucreze ore in sir in institutiile de productie pentru export ca sa renunte la crezul lor. Mii de practicanti al caror nume este cunoscut au murit din cauza torturii . Raportorul UN pentru tortura, Manfred Novak, a decoperit anul trecut ca doua treimi dintre cei torturati in inchisori in China sunt practicanti Falun Gong.  Dintre cei aflati in inchisoare, numai prizonierilor Falun Gong li se fac teste de sange si sunt examinati fizic, pentru un motiv oribil care acum este evident- sa stabileasca compatibilitatea ca donori de organe.

Practic, toate organele folosite pentru transplant in China vin de la prizonieri executati, dar acest grup este compus atat din indivizi condamnati cat si din practicanti Falun Gong. Cei din urma sunt rareori acuzati de ceva. Spre deosebire de condamnati, ei sunt de fapt ucisi de medici si asistente prin administrarea unor injectii toxice si taiati pentru a furniza organe acelor recipienti compatibili, care platesc sume sume mari de bani pentru organe (de la 30 000$ la 180 000$ pentru o combinatie rinichi-ficat).

Extragerea de organe in China de la practicantii Falun Gong are loc in sali de operatie. Victimile sunt omorate in timpul acestui proces, iar corpurile sunt apoi arse. Faptasii-cadre medicale, sunt vinovati de crime impotriva umanitatii si este foarte improbabil ca ei sa marturisesca aceasta. Matas si cu mine am avut persoane care au sunat la spitale si alte institutii din China, dandu-se drept membri ai familiilor persoanelor care au nevoie de transplanturi de organe; in marea parte a locatiilor, cei care raspundeau spuneau ca sursele de organe sunt practicantii Falun Gong.

Concluzii

Noi, democratii, din intreaga lume nu ar trebui sa fim nici prea multumiti de sine nici prea increzatori. Mai sunt inca in jur de 45 de dictaturi in lume, care fac mult rau atat fiintelor umane cat si mediului.  

Sa consideram, de exemplu, rolurile ingrozitoare pe care guvernul Chinei il joaca in Sudan/Darfur- ceea ce a determinat-o pe Mia Farrow sa numeasca Olimpiada de la Beijing de vara viitoare "Olimpiada Genocidului"- in Burma/Mynamar, Zimbabwe, Coreea de Nord si in subminarea democratiei si a demnitatii umane intr-o parte extinsa a Asiei si oriunde.

Sa ne uitam la ceea ce face guvernul Chinei cu proprii oameni, incluzandu-i pe jurnalisti independenti, militanti ai drepturilor omului, democrati, comunitati religioase, uiguri, tibetani si multi altii. In privinta numeroasei comunitati Falun Gong, dupa cum am mentionat, este pur si simplu de neconceput ca un guvern care gazduieste Jocurile Olimpice intr-o parte a capitalei, anul viitor, sa isi ucida, in acelasi timp, o parte a propriilor cetateni pentru profit, in alta parte a aceluiasi oras. Acesta practica comerciala inspaimantatoare trebuie sa inceteze imediat.

In Romania , China sau Canada, demnitatea umana este, in fond, una singura in acesta lume a noastra atat de zbuciumata astazi.

Multumesc.

Original English Text

Home Books Photo Gallery About David Survey Results Useful Links Submit Feedback